Een schone lei

Het hoofdstuk 2022 is afgesloten en het nieuwe jaar ligt voor ons, nog helemaal blanco om beschreven te worden.  Heb je nog geen nieuwe voornemens, dan lijk je nu al achter te lopen in 2023. De maand van ideaalbeelden en meetlatten is aangebroken..

Mijn nieuwe jaar op de fiets begint vaak al in november. Dat begint met het reflecteren op het afgelopen wielerseizoen. Ik voer gesprekken met vertrouwenspersonen, ontspan en probeer vanaf een afstandje is te bezinnen wat er allemaal gebeurd is. Wat ging er goed en wat kon beter? Om vervolgens vanuit dat punt weer een nieuw plan te maken voor het volgende jaar. Ik ben best zelf kritisch en dat zorgt ervoor dat ik vind dat er veel anders kan en beter moet. En het liefst allemaal tegelijk.

Verandering van spijs doet namelijk wel eten

En een beetje gezonde ambitie is goed. Maar, waar het hoofd vaak grote veranderingen wil, gedijt het lichaam beter bij bij kleine smalle veranderingen. Stel je voor dat  ik vanuit mijn rust namelijk gelijk begin met fanatieke krachttraining, een vegetarisch menu probeer, minder op mijn telefoon zit, ’s ochtends koud ga douchen, al mijn trainingen in het bos ga doen en alleen nog maar positief ben. Dat kan ik niet lang volhouden! De kans is groter dat het niet lukt, dan wel.

Na de voorbije seizoenswisselingen heb ik het dit jaar daarom anders gepakt. Eerst ben ik gaan kijken naar de dingen die juist zo goed gingen in 2022. En vervolgens ben ik met een gezonde dosis feed forward naar het nieuwe jaar gaan kijken. Dat betekent juist te bedenken welke elementen ik nog nodig heb om het beste uit mezelf te halen. Verandering van spijs doet namelijk wel eten en geeft nieuwe energie!

Tegenslag zorgt ervoor dat we 2023 beter gewapend tegemoet zullen treden

Het komende jaar kom ik uit voor Liv Racing Teqfind. Nagenoeg hetzelfde als vorig jaar. Teqfind is namelijk een nieuwe brand name, van de vorige co-sponsor Xstra. De ploegleiding is hetzelfde, maar ik rijd met twee nieuwe ploeggenoten. Mavi Garcia, een echte topklimster en de talentvolle Zweedse Caroline Andersson. Het laatste trainingskamp voelde dan ook als thuiskomen. 

Dat betekent dat we al een jaar hebben gehad om elkaar te leren kennen. 2022 was niet heel succesvol. Juist deze tegenslag zal ervoor zorgen dat we 2023 beter gewapend tegemoet zullen treden. Een sterke basis waar we op voortduren, maar door kleine veranderingen zal er een andere dynamiek zijn.

Het aankomende jaar wil ik vooral mezelf blijven en doen waar ik me goed bij voel. Alleen de accenten een beetje verleggen waar ik beter in kan worden. Voor mij betekent dit keuzes maken en niet alles tegelijk willen doen. Ik wens jullie ook een jaar waarin je jezelf mag zijn! 

P.S. Ik wil wat vaker hier een berichtje achterlaten. Heb ik toch een nieuw voornemen!

Foto’s: Jeannekorevaar.nl