Rondjes om de kerk

La Course, le Tour de France… Je l’adore! Wat heb ik persoonlijk vooral genoten van La Course. We reden met het hele team een perfecte koers en gingen met de overwinning naar huis. Zo’n dag dat alles tot in de kleinste details klopt, daar heb je er niet veel van. Als topsporter probeer je je op de beste manier voor te bereiden en zo veel mogelijk in control te zijn, maar de charme van het wielrennen is dat er veel andere, onvoorspelbare factoren meespelen die net zo goed bepalend zijn voor het uiteindelijke verloop. Na La Course heb ik de Tour op de voet gevolgd en als wielerfan van de onvoorspelbaarheid en spanning genoten. Wie met het wielerspektakel van juli niet genoeg heeft gehad, kan nu dichter bij huis afkicken en in de na-Tourcriteriums zijn of haar wielerhelden en -heldinnen aanmoedigen.

In La Course reden we met het team een perfecte wedstrijd en grepen we de winst.

De smaakmakers van de wielermaand juli zijn te bewonderen in deze criteriums die door het hele land worden gehouden in de – pak ‘m beet – twee weken na de Tour de France. De wedstrijden bij de mannen zijn eerder een soort aantrekkelijke, geënsceneerde voorstelling dan een echte koers. Want hoe kan het dat een ranke, vederlichte klimmer straks een sprint wint op Hollandse klinkertjes? Ook bij de vrouwen hebben we onze criteriums. Uit ervaring kan ik vertellen dat in deze wedstrijdjes, vaak over een kilometer of 60, volle bak wordt gekoerst. Van handjeklap en afgesproken werk is geen sprake. Voor de zege in de Draai van de Kaai, afgelopen jaar, heb ik dus ook keihard moeten knokken.

‘Rondje om de kerk’ is ingeburgerd in wielerland. En het is ook goed toepasbaar op mijn leven

Criteriums worden ook wel rondjes om de kerk genoemd. Wielrenners hobbelen over de straatstenen, manoeuvreren zich tussen dranghekken over smalle dorpspleinen en langs kerken. Ze draaien en keren voortdurend. En het publiek loopt er massaal warm voor en maakt er een waar dorpsfeest van. Rondje om de kerk is een typisch Nederlandse omschrijving. Louis van Gaal, die een kijkje nam in de Tour de France, kreeg zeker in Nederland en Vlaanderen de lachers op zijn hand toen hij op eigen wijze zijn liefde voor de wielersport verklaarde. ‘I did also rounds around the church’, vertelde hij aan de internationale media, doelend op de fietsrondjes die hij ooit met vrienden maakte.

‘Rondje om de kerk’ is ingeburgerd in wielerland. Maar het is ook goed toepasbaar op mijn eigen leven. Ik reis stad en land af, fiets graag op de mooiste plekken, maar kom uiteindelijk altijd terug in de kerk. Zeker in deze periode, als ik dichtbij huis ben, heb ik de mogelijkheid deze wat meer te bezoeken. Daar word ik er onder meer aan herinnerd dat het leven niet alleen draait om de fiets, hoe graag ik het ook doe.

In het damespeloton zie je een verschil in handigheid bij Nederlanders in vergelijking met rensters uit landen waar ze niet om de kerk toeren

Bij criteriums ga je anderhalf uur diep in het rood.

Wanneer je op jonge leeftijd begint met wielrennen in Nederland groei je op met rondjes om de kerk. Bij de nieuwelingen en junioren (dames) bestaat het wedstrijdprogramma voornamelijk uit criteriums. Daarin leer je goed om te gaan met je fiets, word je behendig en moet je veel intervallen. In het damespeloton zie je dan ook vaak wel een verschil in handigheid bij Nederlanders in vergelijking met rensters uit landen waar ze niet om de kerk toeren, maar vooral ‘rechtdoor’ fietsen – daarbij moet ik wel opmerken dat mijn trainingen natuurlijk wel vaak over kaarsrechte dijken en wegen in de polder gaan. Het gegeven dat er zoveel wedstrijden worden georganiseerd, zorgt ook voor veel onderlinge competitie en dat stuwt het niveau bij de dames.

Zelf vind ik het altijd leuk om criteriums te rijden. Het zorgt nu, zo midden in het seizoen, voor een goede afwisseling. Het is een hele andere soort wedstrijd dan de gebruikelijke koersen op de kalender. Bij je eerste criterium van het seizoen baant het melkzuur zich een weg door het hele lichaam en reikt het tot plaatsen waar het eigenlijk niet gaan kan. Het is gewoon loodzwaar. Je moet er bij de ‘rentree’ in de criteriums weer aan wennen om er vanaf de start in te vliegen. Anderhalf uur lang ga je diep in het rood, al die aanzetten na weer een bocht hakken erin. Tegelijkertijd zijn de criteriums een goede trainingsprikkel met het oog op de najaarskoersen.

De Prudential RideLondon Classique is een soort crème de la crème van de internationale criteriums

Ik heb genoten van La Course.

Onze criteriums, ook weleens kermiskoersen genoemd, zijn typisch Nederlands en Vlaams, maar in het buitenland kunnen ze er ook iets van. Zo heel af en toe duikt er in het WorldTour-circuit een wedstrijd op die veel weg heeft van een criterium. Aankomende zaterdag rijd ik met CCC-Liv de Prudential RideLondon Classique. Deze wedstrijd in hartje Londen kun je ook een veredeld criterium noemen. Een soort crème de la crème van de internationale criteriums. In Groot-Brittannië worden koersen goed en groots georganiseerd en krijgen sporters veel waardering. Het centrum van Londen wordt platgelegd, er is een grote prijzenpot en de wedstrijd is live te zien op televisie. We zullen in het midden laten of deze wedstrijd al dan niet thuishoort in de WorldTour, maar de vrouwen krijgen hier in ieder geval een prachtig podium. Ik vertrek met een rugzak vol criteriumervaring naar de andere kant van de het water. Het wordt hoe dan ook vast fast and furious. Bochten zijn er in overvloed; klinkertjes helemaal niet!

Na de Prudential RideLondon Classique rijd ik in Nederland nog meer criteriums. Komen jullie kijken?

  • 5 augustus:  40Draai van de Kaai Roosendaal (Start 15:15 uur)
  • 8 augustus: 39Profwielerronde van Oostvoorne (Start 15:30 uur)

Foto’s: Jeannekorevaar.nl